Civic Precinct - Community expectations

After community consultation in 2019 and early 2020, a number of key themes have been identified.

The project directly responds to the following key themes we heard from our community during our engagement in 2019 and early 2020 


Strong connections to City Hall, Johnstone Park and Geelong Railway Station

The design of the new Civic Precinct provides excellent pedestrian access from the north, with a new access point through from Bayley Street, from the east with access directly into the heart of the precinct from Gheringhap Street, from the south, opening up connections and views to and from Johnstone Park and through to City Hall, as well as access from the west along Mercer Street, providing excellent connections to the Geelong Railway Station.

The new precinct is positioned to provide excellent low-rise views across Johnstone Park of City Hall, the Geelong Library and Heritage Centre, and across to GPAC and the arts and cultural precinct.


Honours Geelong’s history and heritage

The design of the new precinct honours Geelong’s heritage, with the ground floor brick façade an homage to the industrial heritage of the area, before spanning up to form the modern glass façade of the upper levels, providing an open and transparent workplace within.

Heritage elements in the site have been expressed and celebrated, with the historic Cunningham Rail Line which once ran through the site out to Cunningham Pier bought to life again, guiding pedestrians into the precinct from Mercer Street.


Supports walking cycling and public transport

In addition to excellent pedestrian access from all four directions, the Civic Precinct includes world-class end-of-trip facilities as well as bicycle storage for users accessing the precinct through more active modes of transport.

The project is designed to provide a welcome gateway from the Geelong Railway Station, drawing foot traffic destined for the Deakin Waterfront or the rest of central Geelong through the site, creating a vibrant, active precinct.


Embraces sustainable design principles

Our new office building will achieve the highest standards of sustainable design, achieving a 6 Star Green Star Design and As-Built Rating, a 5 Star NABERS Energy Base Building Rating, 4.5 Star NABERS Water Whole Building Rating and a 6 Star NABERS Waste Base Building Rating.

Designed by multidisciplinary Australian practice COX Architecture, the City’s new office features a beautiful and sustainable Cross Laminated Timber (CLT) design, creating a light-filled, healthy, contemporary workplace for the City’s central Geelong-based employees. The new Civic Precinct will drive collaboration, reduce costs, and future-proof the City’s workplace needs.

Cross Laminated Timber (CLT) is a sustainable and cost-effective alternative to more traditional construction methods.


Exemplifies our UNESCO City of Design designation

Our new Civic Precinct delivers an iconic design in both form and function. Paying respect to the heritage of our region, the design embraces a bold simplicity, with expressed timber structure and sustainable, innovative CLT construction matched with a clean transparent glass façade and the highest standards of sustainable design.

The project exemplifies our UNESCO City of Design designation through simple, clean beauty, rather than complex or overt design language.


Safe, welcoming and accessible public space

Safety and accessibility were key themes from our initial engagement with our community. By creating a new pedestrian thoroughfare from all four points of the compass, capturing traffic through from the Geelong Railway Station to central Geelong, the waterfront and Deakin will provide a well populated area.

The design of the public space encourages open sightlines through the precinct. In addition to this, the inclusion of a variety of tenancies including retail and food will encourage an active public precinct in and out of office hours.

The precinct has been designed with a strong consideration for universal access and best practice inclusive design.

We are including a Changing Places facility within the City office and is investigating options for providing staff support to use the facility for community members who might require assistance.


Provides more family friendly places and activities

With 2600 square metres of active public space along with a variety of tenancies the precinct will be welcoming to all, including families.





Page last updated: Monday, 5 October 2020

Print